Startsein

2009 kan wat mij betreft officieel in gang schieten: vandaag hadden we ons jaarlijkse familiefeest, traditiegetrouw een ijkpunt voor het jaar dat zich ontvouwt voor onze ogen. Het transport zat alvast wat complex in elkaar: ik ben meegereden met mijn mama en m’n zus, met de auto jawel. 5 dagen per week door die klotesneeuw ploeteren volstaat wat mij betreft (noem mij gerust plat). Vanavond ben ik dan met mama en een nonkel vertrokken. De nonkel wou halverwege uitstappen (tijdens het rijden!), maar we haalden heelhuids de Antwerpse binnenstad. Dan zijn we zonder nonkel verder gereden naar een kozijn, waar m’n zus terug is ingestapt. En tenslotte zijn we met mams, zus én kater thuis aanbeland.

En m’n kater heeft weer een dolle tijd beleefd! Terwijl ik me nog maar eens verwonderde over de moeilijker tijden waarin de generatie voor mij is moeten opgroeien, heeft m’n kater zich kolderiek druk gemaakt in de leegstaande opvangbedden bij het leger, terwijl menig thuisloze vreest met een vinger of wat minder wakker te worden de volgende ochtend. De ziedende en doelloze acties van het AEL en aanhangsels passeerden de revue, net als de debielen die de smog-maatregelen in vraag stellen (bij dit weer ooit al eens naast iemand gefietst met aanleg voor astma? wel?) en slimming en swaffelen. Kortom: een fantastisch geslaagd familiefeest weeral!

Ondertussen stel ik vast dat ik 2 totaal verkeerde CD’s gekocht heb als cadeautje, dat m’n kater z’n enige goede voornemen voor dit jaar al naar de verdoemmenis heeft geholpen (zijnde: geen nachtelijke smsjes meer sturen waar ik me morgen voor moet verontschuldigen), en dat deze blogpost u niks wezenlijks bijbrengt. Ach, het zal minstens toch een dagboekfragment zijn dat ik binnen een jaar of 25 kan teruglezen.

Kabouter uit de hel

Probeer maar eens nuttige dingen te verwezenlijken achter een PC, als je in je feeds 2 timewasters van heb ik jou daar tegenkomt. Spelletjes van de oude school, zo 3D als een vinyl-LP en al even legendarisch. Doom is heropgebouwd van de originele code en is helemaal online te spelen, inclusief cheats. En ook Heretic is online te spelen blijkbaar.

Ik was al helemaal vergeten hoe irritant laag-bij-de-grond je in zulke spellen zat! Je probeert per slot van rekening de wereld te redden van allerlei ongedierte en gespuis, en je moet je zien te redden als kabouter uit de hel. Anyway: IDKFA FTW!

Fiets-EULA

Het is vakantie, dus tijd genoeg om nog eens wat nieuwe programmatjeuhs te installeren. Fast Duplicate File Finder, GnuCash, Mono, en hopla de update van iTunes dan ook maar ineens. En ik heb tijd genoeg, dus heb ik de EULAs (die vensterkes met de gebruikersovereenkomst die dienen om meteen weg te klikken) ook echt gelezen.

Nu vraag ik me af: als ik tijdens het fietsen een T-shirt aandoe waar in grote letters opstaat “Door naar mij te kijken, gaat u er mee akkoord mij niet overhoop te rijden.”, kan ik in geval van een accidentje de dader dan ook aanklagen voor contractbreuk?

nIce

Vorige week was het braderij in het mooie Lier. Omdat ik de laatste tijd nogal fan ben van “den toerist uithangen”, en omdat ik er in fijn gezelschap vertoefde, had ik mijn fototoestelletje meegenomen. De geweldige Sint-Gummaruskerk staat al een tijdje in de steigers, en het resultaat mag er stilaan zijn. Bij wijze van extreme make-over nam ik wat foto’s van het schip, dat nog niet gerestaureerd is, en van de toren a.k.a. de Peperbus, die al wel klaar is.

Een uitstekende gelegenheid om nog eens te spelen met aaneengenaaide foto’s. Ik had al veel goeds gelezen over Ice van Microsoft, en wou het eens in een battle gooien met AutoStitch van de University of British Columbia, waar ik al eerder mee werkte.

In beide programma’s heb ik gewoon een nest foto’s gegooid, zonder eerst met instellingen te frutselen. Ice deed er opvallend langer over dan AutoStitch, maar het resultaat mag er dan ook zijn! De pano’s die AutoStitch aflevert zijn kleiner in bestandsgrootte, maar verliezen aan de randen wel stukjes van het beeld. Ice biedt in het werkvenster best veel mogelijkheden (crop, bestandsformaat, percentage…) én laat toe om aan te geven of je met je fototoestel rondgedraaid hebt of steeds bent opgeschoven bijvoorbeeld.

Sterk werk van de mensen van Microsoft Research. De foto’s van de Peperbus werden alleen in Ice foutloos aan elkaar genaaid, AutoStitch heeft die helaas verneukt (pun intended). AutoStitch draait dankzij Wine ook onder Linux, ik heb nog niet ontdekt of dat met Ice ook het geval is.

De foto’s:

Achterkant Sint-Gummaruskerk (Ice)

Achterkant Sint-Gummaruskerk (Ice)

Achterkant Sint-Gummaruskerk (AutoStitch)

Achterkant Sint-Gummaruskerk (AutoStitch)

Toren Sint-Gummaruskerk (Ice)

Toren Sint-Gummaruskerk (Ice)

Toren Sint-Gummaruskerk (AutoStitch)

Toren Sint-Gummaruskerk (AutoStitch)