Trés petite

Coltrui heeft weer eens een punt als een versgeslepen potlood: weg met al die klakkeloos overgenomen vreemde woorden! Ik zal dan ook proberen zo correct mogelijk te vertellen hoe mijn nieuwe aanwinst me bevalt, een mini-laptop erg kleine schootrekenaar van dun Aldi.

Terwijl ik zit te loeren naar Goodfellas Goeiekerels, voel ik m’n mooie witte Akoya Mini E1210 nauwelijks op m’n schoot. Met z’n 10 inch duim scherm is ie net breed genoeg om comfortabel te werken. Alleen de hoogte is wat wennen, nu alle websites webstekken voorzien zijn op monsters van schermen. Er waren zelfs een paar dialoogvensters waarvan de OK-knop net onder de taakbalk viel. Details, die ruimschoots goedgemaakt worden door de snelheid van het bakje. Het toetsenbord werkt heel aangenaam, zelfs een punt krijg ik moeiteloos op het scherm, hoewel de knop niet veel breder is dan een balpen. Ik ben al blij dat ik zo lang getwijfeld heb tussen de EEE PC Persoonlijke Rekenaar (mooi, solide, werkpaardje) en de Aspire One Eén (groter toetsenbord), voor 369 euro heb ik een groter scherm, een grotere harde schijf en een verse XP-licentie formele toestemming om XP te gebruiken. Een ‘volwaardige’ schootrekenaar kost tegenwoordig niet heel veel meer (een Vostro van Dell Hoerr heb je al vanaf 399 euro las ik), maar dit machientje is licht en klein (de handleiding is bijna dikker dan het toestel), en erg zuinig. Als ik iets wil doen waarvoor ik niet mobiel hoef te zijn, pleur ik de desktop bureaubovenkant wel aan.

Een goed idee van Coltrui Bergpaskledingstuk, benieuwd of ik morgen alternatieven kan bedenken voor subversion, pointer en refactoring. 😉

Draadloos printen (III)

********NERD ALERT********

Een tijdje geleden heb ik hier wezen klagen dat de nieuwe printer op geen enkele manier draadloos te bereiken was. Een kleiner tijdje geleden heb ik uit nieuwsgierigheid Google Analytics gevraagd om de savooistomp wat in de gaatjes te houden. Op het eerste gezicht heeft het één evenmin met het ander te maken dan mosselen met een aansteker, maar wat blijkt: hier komen wel degelijk meer dan 4 mensen langs. Én: de meeste Googelaars komen hier na een zoekopdracht naar ‘draadloos printen’. Ik zou een gelukkiger mens zijn als ik wist dat deze brei hier iemand een stap vooruit heeft gebracht, dus ik deel graag met de gauwte een oplossing voor het printprobleem. We mogen er niet blind voor zijn: gans deze post is dus voor velen onder u van generlei nut. Nou, ‘velen’ is dan ook weer een groot woord 😀

De doorbraak kwam er toen ik noodgedwongen een nieuwe modem/router heb aangeschaft, meer bepaald een Netgear-toestel. Bij het configureren van het draadloze gedoe hier (meestal te bereiken via een adres als http://192.168.0.1, check de handleiding van uw roetter voor meer info) , merkte ik dat ik kon zien welke toestellen er zoal verbinding maakten met het netwerk. Voordien had ik al talloze keren geprobeerd de printer (HP C4380) via de in de handleiding omschreven procedure verbinding te laten maken met de WiFi. En elke keer werd mijn poging op het laatste moment onderbroken. Bij de verbonden toestellen zag ik de printer wel staan, vermeld als HP en dan nog zes cijfers of letters (laatste deel van het MAC-adres van de printer). In het menu kon ik onder ‘LAN IP Setup’ dan een IP-adres toewijzen aan de printer. Daarna was het een eitje: ik kon via de browser surfen naar de printer, en daar middels een mooie interface nog wat instellingen op punt zetten.

Als ik nu de printer draadloos wil toevoegen, kies ik voor een internet-printer, vul het IP-adres in en klaar. Zelfs onder Ubuntu werkte dit meteen (voor het instellen van de printer zelf is nog steeds een Windows-machine nodig als ik me niet vergis).  Ubuntu herkende de printer ook meteen, de juiste driver instellen was slechts een zaak van het juiste printermodel aanvinken.