Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid

Afgelopen nacht zijn er weer minstens 2 jonge mensen omgekomen in een verkeersongeluk. Dat is tragisch. Elke week weer.

Ook deze keer vermeldde een nieuwsanker op radio en/of TV dat de bestuurder waarschijnlijk te snel reed. Waarop een beeld te zien is (op TV of op een nieuwswebsite naar keuze) van een vijfdeurs-wagen die bijna in een luciferdoosje past. Ik begrijp helemaal dat redacties proberen hun berichten te vrijwaren van speculaties en veronderstellingen, maar mijns inziens mogen ze in deze gevallen best vertellen dat de bestuurder veel te snel reed. Er zijn steevast een paar aanwijzingen:

  • minstens 1 inzittende wordt niet in een brancard maar in een plastic zak met ritssluiting afgevoerd
  • de uiteinden van de kofferbak en de motorkap bevinden zich op 1 derde van de afstand die de ontwerpers van de wagen voor ogen hadden
  • op de plaats van de motor of een passagierszetel staat een boom/lantaarnpaal/brugpijler (onderlijnen wat er niet hoort)
  • het dak ligt naast de wagen, wat al dan niet veroorzaakt is door de hulpdiensten

Als 3 van deze 4 factoren aanwezig zijn: zeg gewoon dat de chauffeur aan een rotvaart ergens op gevlogen is?

Ik ga eens opzoeken waarom de bestuurders van zulke wagens niet berecht worden voor doodslag. Bijgevolg mag iedereen die zich eerst volgiet met alcohol en vervolgens samen met passagiers de baan opgaat, van mij aangeklaagd worden voor mislukte moordpoging. Al heb ik makkelijk praten, zoals gewoonlijk: als fietser-zonder-rijbewijs hoef ik nooit Bob te zijn. Dus via deze weg ook: dankjewel aan iedereen die ooit al zijn of haar alcoholconsumptie binnen de perken heeft gehouden om mij en anderen veilig huiswaarts te voeren. En hoewel zinloos: mijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van zulke accidenten.

2 gedachten over “Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid

  1. Dat klinkt als nagels met koppen.

    Dus via deze weg ook: dankjewel aan iedereen die ooit al zijn of haar alcoholconsumptie binnen de perken heeft gehouden om mij en anderen veilig huiswaarts te voeren. Maar ook: … “om mij niet overhoop te rijden”
    Want ook dat maakt ge maar mee natuurlijk!

  2. Helemaal mee eens. Ik steek consequent mijn hand op naar auto’s die mij als fietser opvallend niet de pas afsnijden, zelfs wanneer ik eigenlijk al voorrang had. In de waanzinnige hoop dat er ooit zelfs maar één toevallige onoplettende chauffeur daarna door mijn vriendelijk gebaar een fietser opmerkt die hij anders net niet gezien zou hebben.

Reacties zijn gesloten.