Ubuntu (I)

Vandaag is de dag! Gedurende één maand (ofte 30 dagen) zal ik proberen om thuis enkel Ubuntu te gebruiken. Meer zelfs: ik zal me trachten te beredderen met alleen maar Open Source!

Waarom deze groteske onderneming:

  1. om Ubuntu en Linux eindelijk eens van naderbij te leren kennen
  2. omdat het een uitdaging lijkt, veel dingen die ik ken/kan zal ik opnieuw moeten uitzoeken
  3. om de stelling te testen dat Ubuntu klaar is voor de desktop
  4. om mezelf echt te verplichten open bron programma’s te gebruiken, en niet uit gemakzucht toch maar gauw Photoshop of Frontpage open te gooien
  5. omdat ik net een beetje hommeles heb gehad met XP, en wel es wil zien of ik klaar ben voor de overstap naar Linux
  6. en omdat ik had gelezen, ik denk op EP2, dat de beste manier om Linux te leren kennen is om er gewoon in te duiken, en een maand geen Windows te gebruiken

Voor alle duidelijkheid: ik ben _niet_ anti-windows, ik wil gewoon open en kritisch wat horizonten en opties verkennen.

Al een tijdje terug had ik Ubuntu 7.10 via Wubi op m’n desktop gezet. Vooral om de veelbelovende Compiz en/of Beryl eens aan het werk te zien (in Virtualbox kreeg ik ze niet aan de praat), maar ook met de intentie om er mee te gaan experimenteren. En dat doen we nu dus!

Waarom Wubi? Heel simpel: ik wou m’n ouwe trouwe XP (nog) niet kwijtspelen, ik ben geen held met partities en dies meer, en zo kon ik nog gewoon aan mijn bestanden, die blijven staan waar ze staan.

Wat ga ik het eerst of het meest missen? Waarschijnlijk Age of Empires, speel ik elke avond voor het slapengaan. Voor het werk of school blijf ik werken op de notebook (XP), dus het wordt geen cold turkey. Benieuwd hoe lang ik het volhoud? Ik ook.

Het installeren via Wubi is trouwens kinderspel: dat ging als een trein. Ik hou wel van de sobere look and feel van Ubuntu (yep, Compiz en Baryl doen het nog niet => NVidia), en mijn bakje gaat terug supersnel.

Net dus de eerste avond achter de rug. Ik ben domweg vergeten mijn bookmarks en zo mee te nemen, dus dat wordt nog effe trishen morgen… Er stonden meteen al wat updates klaar, en dat regelt Ubuntu/Linux meestal toch wel heel netjes. Een erg uitgebreid overzicht, misschien té uitgebreid voor de modale gebruker. Een plusje dus! De extra “bureaubladen” vind ik ook een zegen, moet zeker met de 3D-opties wel handig én mooi zijn.

Bon, vaste blog-bezoekronde van elke avond. Bij Schrijfselkes liep het al mis: geen flash player geinstalleerd. Mozilla gaf me de keuze tussen Adobe flash player en Gnash flash player. Nog nooit van gehoord, dus geinstalleerd. 😀  Spijt van? Meteen! Hielp voor geen meter! Bij de add-ons in Firefox vond ik het niet terug, dus: Ubuntu forum! Het onding eraf gezwierd via de installatie-beheerder, én via Synaptic. Kommil Foo zong het al: men moet blij zijn om te mogen leren (Speer!). Dan Adobe geinstalleerd (lap, daar gaat mijn Open Source voornemen…), of tenminste geprobeerd via de add-ons en de installatie-beheerder… Ik kan tot nu toe mijn petekind nog steeds niet zien uitbarsten in kolère 😀 Een minpuntje dus, maar dat lossen we morgen wel op.

In plaats van MSN gebruik ik nu Pidgin om contact te houden met de echte wereld. Ooit heb ik in MSN eens mijn contacten ingedeeld in groepen, maar niet allemaal. Resultaat: sommige mensen staan nu 3 keer in mijn Pidgin-scherm. Geinig, maar niet handig. En wat echt wennen is: je ziet niet wanneer je gesprekspartner aan het typen is. Wat toch een andere manier van kletsen is. Nog een minpuntje dus, maar niet onoverkomelijk: ik ben gewoon verwend.

Damn ik wil Age of Empires spelen…

2 gedachten over “Ubuntu (I)

  1. Allé, dat serpent van een schrijfselkesblog komt uw avond verpesten. Ik zal ‘m is naar z’n voeten geven!!

  2. Als ik eerst naar YouTube had gesurfd, had ik het daarmee ook zitten gehad hoor 😉

Reacties zijn gesloten.