Ubuntu (V)

Het was een geweldige pre-lentedag vandaag, en toen ik een bij onze eenzame Helleborus zag bestieren ben ik gauw mijn broekzakkodakje gaan halen. De Daad was voorbij toen ik terugwas, maar ‘k heb nog wel wat andere plaatjes geschoten.

Ik heb een Samsung Digimax S500, zeer geschikt om in de broekzak te hebben en snel een foto te nemen onder onheldere omstandigheden. En dan doel ik niet op het weer of de lichtinval, maar op de toestand van de fotograaf op dat moment :-). Handig toestel, goedkoop genoeg om niet te hoeven vloeken als ik het in een beek zou laten vallen, en meer dan voldoende voor mijn onkundige fotografische noden.

Een goeie reden om eens te kijken hoe Ubuntu met mijn toestel overweg kon, én met Flickr!

Helemaal voorbereid op het mounten van het fototoestel als USB-device of zoeken naar alternatieve drivers, klikte ik het datakabeltje vast. En wie schetst er mijn verbazing? “Pling! Nieuw apparaat gevonden. U kan nu de gevonden foto’s importeren naar uw foto-album.” Dit is fijn! Sinds ik XP heb ge-reïnstalled wordt mijn kodakje niet meer herkend door Windows. (Net als de meeste andere USB-spullen trouwens…Grrr…) En Ubuntu slaagde daar niet enkel snel in, ik kon zelfs beginnen met het invullen van mijn eigen album. Een erg handige manier om foto’s te organiseren, op het eerste gezicht toch. Een pluspunt!

Op downloadsquad.com had ik eerder deze week toevallig 3 artikels gelezen over Flickr-progjes voor Linux. Maar ik wou eens kijken wat de toepassingbeheerder zou opleveren. Toepassingen => Installeren/Verwijderen en daar gezocht op “flickr” (binnen alle beschikbare software). Eerlijk gezegd had ik niet gedacht iets te vinden, maar jawel: 2 resultaten. Het logo van het eerste voorgestelde programma, Postr, leek sterk op dat van Flickr zelve. En leek me dus the best way to go.

Installeren ging weer lekker snel, net zoals alles eigenlijk. Opstarten in Ubuntu, surfen in Ubuntu, downloaden, programma’s openen… gaat eigenlijk allemaal sneller dan in XP. Mijn PC voelt terug aan als de raket die ie ooit was! Maar goed: Postr nestelde zich netjes onder het menuutje “Grafisch”, al heette het nu opeens wel Flickr Uploader. Ik was de uploader van Flickr zelf gewend, en dat bleek te volstaan. Foto’s slepen vanuit het juiste venster, titels en tags meegeven… als een trein. Alleen een set aanmaken is niet voorzien, of ik heb het gemist.

Even aanmelden nog op Flickr, waarbij Flickr me eerst netjes vraagt of ik Postr wel toegang wil geven tot mijn account. Ja hoor, dat wil ik, en in no time stonden mijn lente-prentjes online. Weer een pluspuntje dus.

En weer bijgeleerd, en weer tevreden glimlachend. Alleen vond Ubuntu het plots toch weer nodig om te bevriezen. Zéér onaangenaam! Een wilf-tocht vorige week had gesuggereerd dat updaten naar de nieuwste kernel dat zou verhelpen. Een automatische update had dat al geregeld, dus ik dacht dat ik gevrijwaard zou blijven van dit ongemak. Helaas pindakaas… Ik begin wel te vermoeden dat het systeem telkens bevriest nadat ik iets in Firefox heb gedaan. Wordt vervolgd!

Moesten er lezertjes zijn die de Ubuntu-posts in de savooistomp volgen: ik heb daarstraks een lijstje gemaakt van wat ik nog zeker wil/moet proberen om het besturingssysteem beter te leren kennen.

  1. een WYSIWYG-programma voor website design
  2. Mono wil ik zeker eens testen (alternatief voor het .NET-framework)
  3. Wine aan de praat krijgen (de oplettende lezer ziet hier: Empires aan de praat krijgen :-D)
  4. anti-virus, firewall, spyware, encryptie… security kortom
  5. CD / DVD rippen, kopiëren, branden
  6. uitvissen hoe ik een bestand kan zoeken
  7. mailprogramma (Evolution en alternatieven)
  8. ringtones en foto’s van mijn GSM beheren
  9. RSS lezen
  10. lokale webserver draaien
  11. muziek en video’s bewerken
  12. Flash maken
  13. de printer aan de praat krijgen
  14. lettertypes toevoegen en gebruiken

Alle ervaringen en oplossingen komen hier terecht. Suggesties mogen altijd bij de reacties achtergelaten worden!