Kersteditie Livre Magazine

***NERD alert*** (voor de lezeresjes met een allergie voor saaien boecht ;-))

Livre.nl heeft nog eens een echte editie van haar/zijn/hun onovertroffen magazine over OSS (open source software) uitgebracht. Jeeeeej! Als ik me niet vergis, een tweede special edition sinds het stopzetten van hun magazine in februari 2006.

En naar mijn mening een Gouden Editie!! Begrijpbare taal, praktijkvoorbeelden, concrete info over mogelijke software… Leg dit naast de Clickx of de PC Magazine elke maand, en de open source-wereld zal snel van een niche veranderen in een volwaardig en aanvaard alternatief. Hoewel: dat is _nu_ eigenlijk al, maar het moet nog iets bekender, iets sexier worden voor het echt doorbreekt. Nogmaals hoewel: dan wordt het hele Verhaal waarschijnlijk kapot gecommercialiseerd door gelikte managers… Heel dubbel allemaal.

Beetje kader misschien nog: ik ben een (zij het kritische) fan van vrije en open bron software, en meer bepaald voor organisaties of instellingen met een sociale of maatschappelijke opdracht. Iets concreter: alle gesubsidieerde spelers in het middenveld, waar ICT in het algemeen ver af staat van de kernopdracht, maar meer en meer een onmisbaar werktuig wordt. En wel om 3 redenen:

  1. Bij een juiste keuze wat betreft licentie, kan alle courante kantoorsoftware vervangen worden door gratis programma’s. Zolang in subsidies geen rekening wordt gehouden met ICT-kosten, is dit een belangrijk budgettair voordeel. Tegelijk worden zwarte of grijze kopies van programma’s de wereld uit geholpen.
  2. Kiezen voor open source software en open standaarden voorkomt vendor lock-in. Als je bestanden bijvoorbeeld opslaat op een manier die alle programmeurs kunnen toepassen, op een makkelijke en gedocumenteerde manier (OOXML hoort daar in mijn ogen dus niet bij), dan kan je heel eenvoudig overstappen naar een ander programma en toch je bestanden blijven gebruiken zonder gedoe.
  3. Op korte termijn zal de overheid open standaarden gaan hanteren voor alle overheidsdocumenten, en dat ook stilaan doorvoeren naar alle communicatie met de samenleving. Als alles volgens plan verloopt, begint dit proces vanaf september 2008. Onder andere Nederland, Duitsland en Frankrijk staan daar al veel verder in, en ik geloof dat dit proces onomkeerbaar is. Uiteraard kan propietary software ook overweg met open standaarden, maar in mijn ogen is het een betere en vlottere investering om te kiezen voor open source software die organisch omgaat met open standaardformaten.

De Kersteditie 2007 van Livre vind je hier.

2 gedachten over “Kersteditie Livre Magazine

  1. Zet uw feed eens op “volledige berichten” ipv “uitreksels”. Zo kan ik uw posts niet lezen in de feedreader.

  2. Lap: 2 dagen aan ’t bloggen, en ’t is al ni meer goe 😀

    Graag hoor, maar euh… hoe? waar?

    Ben nog lerend, maar van goeie wil (engelengezicht)

Reacties zijn gesloten.