Brief 3

Terwijl ik van m’n kopje koffiewater slurp, neem ik de planning voor vandaag door. De nieuwsberichten melden weer onlusten in de laagste dekken. Met een grimas slik ik de laatste slok van het fletse koffiewater door, en verslik me bijna als m’n iPlant in mijn binnenoor de belangrijkste afspraken opsomt. Na al die tijd ben ik nog steeds niet gewend aan dat computertje in mijn hoofd. Ik was bij de laatsten die het implantaat bleven weigeren, maar president Jobs was onverbiddelijk: iedereen werd bij wet verplicht om een iPlant te hebben.

Ik merk op dat het binnen 10 dagen alweer Nuldag is. Niet te geloven dat het alweer 16 jaar geleden is dat we de Aarde hebben moeten achterlaten… Ongewild moet ik voor de tigste keer grinniken. Wie had maar kunnen vermoeden dat er tijdens de regeringsonderhandelingen in 2010 zoveel ego’s in 1 ruimte zouden zitten, dat de kritieke massa van hun feitelijke onvermogen zou leiden tot het ontstaan van een nieuw soort 0!? Alle binaire systemen ter wereld sloegen op hol, en heel het noordelijk halfrond stond in geen tijd in lichterlaaie.

16 jaar al onderweg, en nog maar 2 beschavingen ontdekt die president Jobs geschikt achtte als nieuwe afzetmarkt. Maar er is beterschap in zicht, nu de nieuwe diplomate @FortuneAndFame eindelijk alle bevoegdheden heeft gekregen om op eigen houtje alle sterrenstelsels die op de scanners opduiken te bezoeken.

Het heeft heel wat voeten in de… euh… aarde gehad eer we iemand konden vinden die geschikt was voor deze cruciale functie. Maandenlange voorselecties, intense fysieke tests en ettelijke lange gespreksrondes waren nodig, maar ik heb er vertrouwen in. Vooral haar antwoord op de vraag ‘Welk zijn de vijf belangrijkste plaatsen in je leven en waarom?’ hebben de doorslag gegeven.

Wat waren die plaatsen ook alweer? Oh ja: een veldje aan een kerkje in Italië, Parijs bij valavond, een Gents restaurant, een pleintje in Roeselare en, deze deed het hem: elke plaats, op iedere dag. Het was snel duidelijk dat @FortuneAndFame een rasechte ontdekker is, een avonturier die niets liever wil dan op eigen benen staan, om zichzelf zo te overstijgen en mensen te ontmoeten. Ik moet lachen als ik er aan terugdenk hoe ze haar antwoord was begonnen: ze wist eigenlijk niet goed wat te antwoorden. Waarop ze zes kantjes volpende!

@FortuneAndFame is uit het juiste hout gesneden voor deze missie: het bleek immers dat zij van alle kandidaten wel nostalgisch kan zijn, maar tegelijk het minst in het verleden leeft. Het hier en nu, of beter: het overal en nu tellen voor haar. Ze richt zich op de toekomst, misschien voelt ze zich wat ongemakkelijk bij het verleden. Maar zelfs al is ze mogelijk een beetje op de vlucht, ze doet dat dan wel door het leven bij de horens te grijpen!

Meer dan aan plaatsen, heeft ze een band met personen. Ze heeft een oprechte interesse in, een nieuwsgierigheid naar mensen. Niet die van de antropoloog, eerder die van een leerkracht, of van een salesman. Ze wil mensen snel kunnen peilen om in te schatten wie ze voor zich heeft. En net dat wordt haar sterkste troef bij het bezoeken van nieuwe volkeren die we ontdekken.

Dat, en natuurlijk het feit dat ze niet veel nodig heeft. De sonde waar ze mee zal reizen bulkt nu eenmaal niet uit van franjes en frullen. Zolang ze de juiste dingen in haar buurt heeft en een beetje gezelligheid, kan ze er een tijdje tegen.

Ik ben benieuwd waar ze ons zal brengen, het worden boeiende tijden.

2 gedachten over “Brief 3

  1. Mijn God! Of is daar nu geen sprake meer van? Van God?

    Het wordt tijd dat ge van die pijnstillers vanaf zijt! Als ge tijd hebt (zonder pijn) komt ge die hier morgen maar ergens verzwelgen. Ge krijgt er een cadeautje voor in de plaats.

  2. Oei, is’t zo erg? 😀 We spreken tegen dan van iGod. Moet van president Jobs… Had vandaag wel tijd, maar die heb ik half-ijlend op de zetel doorgebracht. Halen we snel in!

Reacties zijn gesloten.