Ubuntu (III)

Nieuwe CD geript, en die moest dus op de MP3-speler terechtkomen (Creative Zen Micro, 6 GB). Meer zelfs: dat moest in Ubuntu gebeuren!

Eerst wat research gedaan, en veel blogpost gevonden en een uitstekende handleiding op ubuntu-nl.org. De nadruk lijkt overal te liggen op Ipod en Creative, blijkbaar de populairste players onder Linux-gebruikers? Later eens kijken of daar geen marktonderzoek naar bestaat. Soit, Gnomad2 leek the way to go, al verschilden sommige bronnen nogal over de extra packages die ik moest gaan zoeken. Eén had het zelfs over zelf beginnen scripten, en daar had ik nu geen zin in.

Vorige week was ik nog een dik anderhalf uur bezig geweest om mijn Zen onder XP terug te kunnen benaderen (XP laatst moeten re-installen, en USB-poorten doen sindsdien lastig). En nu HOPLA: Gnomad had mijn Zen direct gevonden, haalde sneller dan ik het doorhad de hele bibliotheek binnen, en de fun kon beginnen. Geweldig pluspunt toch weer.
Het kan zijn dat ik iets mis, maar voor zover ik kan volgen geeft Ubuntu out of the box geen of onvoldoende codecs mee om met MP3’s om te kunnen. Dat was even zoeken, maar de meegeleverde mediaspelers (Rhythmbox en Totem) vragen netjes of ze in jouw plaats de nodige codecs mogen downloaden. En dat mochten ze!

Het kan onhandig lijken dat een gebruiker zelf in het begin allerlei extra programma’s en onderdelen moet gaan zoeken en downloaden, maar dat hoort nu eenmaal bij een distro als Ubuntu. Als ik dat niet wou, had ik wel voor Ubuntu Ultimate gekozen bijvoorbeeld (distro die BOMVOL extra’s zit, pre-installed).

TO DO:

  • als ik op het splash/login-screen zit, staat mijn klavier in querty. Heel erg onhandig als je paswoord net allerlei azerty-specifieke tekens bevat.
  • mijn klavier schijnt sowieso niet helemaal juist te zijn ingesteld: eens ingelogd is het wel azerty, maar een trema bijvoorbeeld wil maar niet verschijnen
  • m’n bakje is net weer helemaal bevroren. Gelukkig had ik nu wel gekozen voor “Bewaren en doorgaan”, de vorige post heb ik 2 keer kunnen maken (en dat was onder XP!)
  • Ik ga _toch_ proberen of ik Age of Empires niet aan de klap krijg onder Wine of zo 😀